01.03.19
Nadia Brakti

Anmeldelse: Familie Før Alt

Babak Vakili er kendt som rapper og politisk poet. Nu laver han også podcast. I samarbejde med vennen Olcay Senoglu og DR P3, har de sammen skabt ”Familie før alt”. For 10 år siden blev Olcay gift i Ankara med sin kusine. Halvandet år senere stod han overfor valget mellem frihed og fællesskab.  

Sammen tager Babak og Olcay tilbage til Ankara og prøver at svare på, hvordan Olcay endte i den situation. Nadia Brakti har anmeldt de tre første episoder. 

Babak indleder med at sige: ”Jeg ved, hvad I tænker, når jeg siger Olcay skal giftes med sin kusine i Tyrkiet – jeg tænkte det samme”. Og man må indrømme, at det desværre ikke er helt forkert. Fordomme og klichéer presser sig modvilligt ind i mine tanker: ”Han er nok blev tvunget til det”, er min første tanke. 

Det tager dog ikke lang tid før at Babak og Olcay begynder at udfordre denne fordom. Man får som lytter nemlig lov til at komme med på en fordybende rejse, hvor de besøger de samme steder, som på hver sin måde, var en del af den skæbnesvangre uge for ni år siden. Det har en rigtig effekt, og er bestemt forfriskende at få oplevet historien gennem hans øjne. 

Olcay er nemlig ikke blevet tvunget til noget. I hvert fald ikke direkte.  

Man skal helt tilbage til barndommen og teenageårene for at forstå, hvordan Olcay, som føler sig splittet mellem den danske kultur og familiens værdier, og hverken formår at tilfredsstille moderen eller kærester ved at balancere mellem de to, ender med at vælge fællesskabet. 

Det er først og fremmest en følelsesladet historie om familie og fællesskab. Det handler om Olcays forhold til sin mor og familie, det bånd og den kærlighed han føler for dem. Men det handler også om den tryllebindende kraft fællesskaber kan udøve. Da Olcay frier til sin kusine, som han på det tidspunkt ikke engang havde snakket med om ægteskab, er han lykkelig – familien var lykkelig, og det gjorde ham lykkelig.  

Podcastens emner og den måde de bliver fortalt gennem familien, er kraftfuld. Det er emner som fællesskab, kærlighed, kulturelle værdier, identitet, forventninger og magt. Ting, vi alle kan relatere til og genkende. I slutningen af tredje episode kan man sagtens forstå hvordan Olcay, beruset i lykke, bliver gift med sin kusine.  

Efter 1,5 års ægteskab og et kig i Olcays dagbog, tager kusinen sin ring af og rejser tilbage til Ankara. Vi venter spændt på resten af Olcays historie. 

Hør serien her: https://www.dr.dk/radio/p3/familie-foer-alt/familie-foer-alt-1-6

Nadia Brakti
Nadia Brakti er 26 år og har læst Kultur- og sprogmødestudier og Historie på RUC.

Andre artikler

26.11.19 Nelli Ann-Marie Dahl

Litteraturfestival sætter fokus på BIPOC-forfatterskaber

Ny litteraturfestival vil udvide grænserne for, hvad vi forstår ved litteratur og skabe et rum, hvor alle føler sig velkomne
16.12.19 Zaklina Rajovic

Hvad med os, der ikke er muslimer?

Zaklina er træt af, at integrations- og minoritetsproblemstillinger altid diskuteres i lyset af islam. Læs, hvad hun mener om det.
06.10.19 Tobias Manczak

Palæstinensisk familie har bokset sig til toppen

Khattab-familien er blandt Danmarks bedste indenfor dansk boksning. Læs, hvad der har båret familien frem.
01.10.19 Aburna Mohanathas

Talk Town Aarhus: Dialog om statslig vold

Af Ella Yar og Aburna Mohanathas Radioaktiv inviterede til en spændende snak om diskrimination, vold og minoritetsstress. Især ordet “vold” var centrum for debatten. Derfor fangede vi to stærke personligheder fra snakken til en kort dialog.Hør hvad Meryam CK fra Kvinder I Dialog og Ilhaam Mohammed fra De Blå Stjerner svarede, da vi spurgte dem, […]
29.09.19 Ella Yar

Talk Town Aarhus: Krænkelseskultur, evig kamp og intersektionalitet

Mino Views var med til en debat om racisme og feminisme. Her er vores anmeldelse.
22.09.19 Nadeen Aiche

Intersektionelle feminister reproducerer præcis det, vi prøver at bryde med

Den intersektionelle feminisme er ikke fejlfri, for selve ordet "intersektionalitet" ekskluderer.
18.09.19 Nadeen Aiche

Hvorfor er intersektionel feminisme vigtigt?

Dette indlæg handler om intersektionel feminisme og vigtigheden i at have fået et ellers ret så velkendt virkelighedssyn ind i en dansk kontekst.
15.09.19 Nadeen Aiche

Det sidste, jeg ville kalde mig, var feminist

Jeg har altid været feminist på trods af, at jeg ikke altid har haft lyst til at kalde mig det.
08.09.19 Mohammad Ali

Drømme har ingen udløbsdato – fra ghettoen til cockpittet

Piloten Zeki Mehmet Celik fortæller om, hvordan han gik fra at være arbejdsløs i fire år til at sidde i cockpittet hos et af verdens mest kendte flyselskaber.
01.09.19 Halima Banouri

Er jeg dummere, fordi jeg er brun?

Racismen og diskriminationen indtræder i mange faconer, men at det skulle foregå i akademiske sammenhænge, chokerede mig.
28.11.18 Arvin Ammary

Iran vs. Vesten på de sociale mediers slagmark

Krig og politisk spænding er ikke kun fysisk, men har i høj grad rykket sig ind på de sociale medier
01.07.19 Eliyas Kayon

»Min kammerat er homo og blev spyttet på. Så sparkede jeg spytteren ned fra cyklen. Det fortjente han.«

Jeg har været ude og tage pulsen på Roskilde Festival gæsternes viden om LGBT+-miljøet og deres holdninger til homo- og transfobi.
09.12.19 Halima Banouri

Sabba Mirza: ”Jura var bare noget, jeg hyggede mig med”

Jurist, iværksætter og forsker med en ph.d.-afhandling om æresrelaterede konflikter. Sabba Mirza har mange titler. Hun er en kvinde, der har bevæget sig langt op ad karrierestigen.