28.11.18
Asiya Tabassum

Er det muligt at finde en kærlighed til naturlivet som inkarneret bymenneske?

En guide til vandreture for nybegyndere – af en nybegynder.

Det er en typisk dansk septemberdag. I løbet af den sidste time har vejret vekslet mellem solskin, hagl og styrtende regn. Jeg trasker rundt ude på Amager Fælled, kold og våd, og tænker over, hvorfor i alverden jeg har meldt mig til et vandringstræningshold for begyndere. Holdet er delt i to:  dem, som har styr på deres udstyr og kan udveksle vandrerygsække-relaterede historier med instruktøren, og udvekslingsstuderende, der hviner begejstret ad alting dansk. Jeg har i modsætning til dem aldrig været et naturmenneske. Faktisk er jeg overbevist om, at da mine forældre byttede deres simple, pakistanske landsbyliv ud med livet i en nordsjællandsk by, så havde det en genetisk effekt. Jeg finder en tryghed i bilernes larm og menneskemylderet inde i København, mens stilheden i naturen skræmmer mig. Men nu vil jeg gerne udfordre mig selv, bevæge mig ud af storbyens tryghed og lære at påskønne stilheden. Måske bliver jeg klogere på mig selv eller får en livsændrende åbenbaring ude i vildnisset á la Reese Witherspoon i Wild.

Den store spirituelle oplevelse må vente til en anden gang, for nu handler det om at finde ly fra regnen. Instruktøren guider os til et af de mange shelters, som Naturstyrelsen har opført i natur- og skovområder. Shelters varierer i størrelse og form. Det her ligner mest en træhytte, der aldrig blev bygget færdigt. Her blandt insekter, kryb og efterladt skrald kan man nyde sin frokost eller tilbringe en nat. For når man er ude i naturen, skal man kunne mærke naturen på sin krop. Selvfølgelig er der alverdens forskel mellem flerdags bjergvandring i alperne og en formiddagstur på Amager Fælled. Den her guide er til bymennesker som mig selv, der næsten aldrig gør brug af friluftsmulighederne i deres nærområde og ikke rigtig ved, hvad Gore-Tex er.

Fra en vandretur på Amager Fælled i september. Foto: Irtiqa Iqbal

Naturstyrelsens årsrapport fra 2017 viser at deres mål om at; ”flere skal opleve naturen på Miljø- og Fødevareministeriets arealer som ramme for deres friluftsliv” kun blev opfyldt med 20 pct. Det viser, at flere kunne have gavn af at udskifte lørdagsbrunch med en tur til et af de mange naturområder rundt omkring i landet. Og dog er det svært ikke at tænke over, hvor mange brunch-pandekager jeg kunne havde spist for de 600 kr., som begynderholdet har kostet. Derfor vil jeg gerne gøre den tjeneste at videregive den smule visdom, jeg fik opsamlet til dig, der sidder med et ønske om at udforske naturen:

1. Find en regnjakke frem eller invester i én. Den er god til alt fra grå efterårsdage, vandreture og en mudderplaget Roskilde-uge.

2. Medmindre du har tænkt dig at lægge ud med en tur til Møns Klint, så er det ikke nødvendigt med vandresko. Måske har du ligesom jeg et par løbesko liggende bagerst i klædeskabet fra den gang, jeg troede, jeg kunne løbe et halvmaraton, bare fordi jeg havde deltaget i DHL.

3. Har du planer om en længere tur på egen hånd, så er det en god idé at have kompas og kort med. Og nej, jeg mener ikke de apps, du har på telefonen, men de gode gammeldags versioner, der fortsat virker, når telefonen svigter.

4. Overtal, bestik eller tru nogen venner til at tage med dig. Naturens ro og stilhed er overvurderet, det er langt bedre at have nogen med, der vil grine med (og af) dig, når du har forvekslet øst med vest og er faret vild.

Selvom vinteren er årstiden for indendørsaktiviteter og komfort i hjemmet. Så er der også noget fristende ved at tage en pause fra juleræset, eksamensstressen, og den nagende følelse af utilfredshed nogle af os oplever, når vi skal gøre status på endnu et år. Der er noget betryggende ved at gå blandt nøgne træer og visne blade og vide, at de vil blomstre igen. Måske er jeg kommet tættere på den spirituelle oplevelse, jeg søgte.

Asiya Tabassum
Asiya Tabassum er 27 år, har en BA i engelsk ved KU, studerer KA engelsk og er bosat i København

Andre artikler

16.12.19 Zaklina Rajovic

Hvad med os, der ikke er muslimer?

Zaklina er træt af, at integrations- og minoritetsproblemstillinger altid diskuteres i lyset af islam. Læs, hvad hun mener om det.
26.11.19 Nelli Ann-Marie Dahl

Litteraturfestival sætter fokus på BIPOC-forfatterskaber

Ny litteraturfestival vil udvide grænserne for, hvad vi forstår ved litteratur og skabe et rum, hvor alle føler sig velkomne
06.10.19 Tobias Manczak

Palæstinensisk familie har bokset sig til toppen

Khattab-familien er blandt Danmarks bedste indenfor dansk boksning. Læs, hvad der har båret familien frem.
01.10.19 Aburna Mohanathas

Talk Town Aarhus: Dialog om statslig vold

Af Ella Yar og Aburna Mohanathas Radioaktiv inviterede til en spændende snak om diskrimination, vold og minoritetsstress. Især ordet “vold” var centrum for debatten. Derfor fangede vi to stærke personligheder fra snakken til en kort dialog.Hør hvad Meryam CK fra Kvinder I Dialog og Ilhaam Mohammed fra De Blå Stjerner svarede, da vi spurgte dem, […]
29.09.19 Ella Yar

Talk Town Aarhus: Krænkelseskultur, evig kamp og intersektionalitet

Mino Views var med til en debat om racisme og feminisme. Her er vores anmeldelse.
22.09.19 Nadeen Aiche

Intersektionelle feminister reproducerer præcis det, vi prøver at bryde med

Den intersektionelle feminisme er ikke fejlfri, for selve ordet "intersektionalitet" ekskluderer.
18.09.19 Nadeen Aiche

Hvorfor er intersektionel feminisme vigtigt?

Dette indlæg handler om intersektionel feminisme og vigtigheden i at have fået et ellers ret så velkendt virkelighedssyn ind i en dansk kontekst.
15.09.19 Nadeen Aiche

Det sidste, jeg ville kalde mig, var feminist

Jeg har altid været feminist på trods af, at jeg ikke altid har haft lyst til at kalde mig det.
08.09.19 Mohammad Ali

Drømme har ingen udløbsdato – fra ghettoen til cockpittet

Piloten Zeki Mehmet Celik fortæller om, hvordan han gik fra at være arbejdsløs i fire år til at sidde i cockpittet hos et af verdens mest kendte flyselskaber.
01.09.19 Halima Banouri

Er jeg dummere, fordi jeg er brun?

Racismen og diskriminationen indtræder i mange faconer, men at det skulle foregå i akademiske sammenhænge, chokerede mig.
03.04.19 Elias Zakarias Sadaq

MinoCast #3 – Kærlighed

Der er kærlighed i studiet, når MinoCast får besøg af Asiya Tabassum og digter Nilgün Erdem. Gæsterne Nilgün Erdem (tv.), Asiya Tabassum og vært Elias Zakarias Sadaq Der er kærlighed i luften. I dette afsnit af MinoCast har den moderne gadefilosof Elias Zakarias Sadaq besøg af medskribent Asiya Tabassum og digter Nilgün Erdem. Der bliver […]
03.04.19 Shabnam Azizi

Shabnams kærlighedsmanifest

Et poetisk undren over kærlighed og de mange former, den tager.
02.04.19 Nelli Ann-Marie Dahl

Fem kærlige litteraturanbefalinger

Her er fem bud på danske forfattere, der har grebet det overbelyste tema "Kærlighed" an på en alternativ måde
28.11.18 Shabnam Azizi

“Jeg er ofte blevet talt om. I stedet for at blive talt til”

"Jeg er barn af Dannebrog. Ligesom jeg er barn af mine forældre". Læs Shabnams digt til og om sit Danmark.