03.07.19
Asiya Tabassum

Hvor mangfoldig er Roskilde Festival egentlig?

Mino Views har været ude og tale med festivalgæster om deres Roskilde-oplevelser med inklusion og diversitet.

Asiya Tabassum og Malou Andersen

Musikprogrammet på Roskilde har tidligere fået høvl for ikke at være inkluderende nok. For få kvinder og ikke nok diversitet. Men hvordan er det blevet modtaget i år? Og hvordan er diversiteten generelt på resten af festivalen?

På Roskilde Festivalens tredje dag har støvet lagt sig i et tyk lag hen over alt og alle, og trods søvnmangel og gårsdagens øller taler forskellige festivalgæster med Mino Views om Roskilde-oplevelser, inklusion og diversitet i musikprogrammet. 

Det er tydeligt, at Roskildes line-up appellerer til en bred gruppe af dem, vi møder, da alle, vi talte med, var enige om, at Roskilde Festival altid formår at samle forskellige genrer og musikstile.

Men en af festivalgæsterne, Asta på 23 år, er skuffet over festivalens beslutning om at booke Cardi B. Cardi B er som det seneste under anklage for at have angrebet to kvinder på en stripklub i sidste år. Asta, som skrev sin bacheloropgave om solidaritet, mener ikke Cardi B som et af hovednavnene er passende taget i betragtning af, at netop solidaritet er temaet for Roskilde festival i år. Men hun glæder sig over, at festivalen har et større fokus på kvindelige musikere. 

22-årige Klara synes derimod, at danske musikfestivaler generelt har et problem med »overrepræsentation af mænd i forhold til kvinder«. Men både Klara og veninden Bianca mærker en forandring. Bianca fortæller at »man kan mærke en forskel. Det er ikke nok, men i det, at der er en forskel, er det fedt«. Klara fremhæver feministiske talks og fokus på samtykke som en del af de strømninger, der adskiller årets festival fra hendes tidligere Roskilde-oplevelser.

Vi møder også 22-årige Nasra i kø til en af de mange madboder. Hun er kommet her sammen med sin højskole og glæder sig både til at feste, arbejde for højskolen og tjene penge til sommeren. Nasra er overrasket over, hvor tilgængelig festivalen er for de kørestolsbrugere, som hun deler camp med.

»Jeg synes, at der er er plads til, at de kan være her, og folk tager meget hensyn.«

Selvom festivalgæster ikke anses for at være de mest hensynsfulde, så er der en særlig stemning her, der gør, at vi gang på gang hører om åbenhed og kærlighed. 

Flere festivalgæster nævner at noget af det bedste på festivalen er, at folk er mere åbne, glade og sociale. 

Annith på 25 år fortæller om at være på Roskilde for første gang, og hvor nemt, han havde det med at »hurtigt falde i snak med folk, og pludselig at have en drikkemakker, som jeg ikke kender.« 

23-årige Carla havde den samme oplevelse med de andre festivalgæster.

»Folk er så åbne her. De er direkte og ligetil.«

Men hun er også bevidst om, at festivalen kan være kompliceret for de personer, der »har en baggrund, der gør, at de ikke drikker, fordi det handler meget om, at alle skal være stive. Jeg kan godt forstå, at folk er trætte af det. Men man kan fandeme have en mega god festival, selvom man er ædru.«   

På vores korte tur har vi nu set festivalgæster i kørestol, set en ung kvinde med 10 sting i knæet drikke ølbong, set en mand ræse igennem campingpladsen kun iført en t-shirt, og vi kan kun give Clara ret i, at »man kan alt her!«

#roskildedonations #rf19

Asiya Tabassum
Asiya Tabassum er 27 år, har en BA i engelsk ved KU, studerer KA engelsk og er bosat i København

Andre artikler

08.09.19 Mohammad Ali

Drømme har ingen udløbsdato – fra ghettoen til cockpittet

Piloten Zeki Mehmet Celik fortæller om, hvordan han gik fra at være arbejdsløs i fire år til at sidde i cockpittet hos et af verdens mest kendte flyselskaber.
16.12.19 Zaklina Rajovic

Hvad med os, der ikke er muslimer?

Zaklina er træt af, at integrations- og minoritetsproblemstillinger altid diskuteres i lyset af islam. Læs, hvad hun mener om det.
26.11.19 Nelli Ann-Marie Dahl

Litteraturfestival sætter fokus på BIPOC-forfatterskaber

Ny litteraturfestival vil udvide grænserne for, hvad vi forstår ved litteratur og skabe et rum, hvor alle føler sig velkomne
06.10.19 Tobias Manczak

Palæstinensisk familie har bokset sig til toppen

Khattab-familien er blandt Danmarks bedste indenfor dansk boksning. Læs, hvad der har båret familien frem.
01.10.19 Aburna Mohanathas

Talk Town Aarhus: Dialog om statslig vold

Af Ella Yar og Aburna Mohanathas Radioaktiv inviterede til en spændende snak om diskrimination, vold og minoritetsstress. Især ordet “vold” var centrum for debatten. Derfor fangede vi to stærke personligheder fra snakken til en kort dialog.Hør hvad Meryam CK fra Kvinder I Dialog og Ilhaam Mohammed fra De Blå Stjerner svarede, da vi spurgte dem, […]
29.09.19 Ella Yar

Talk Town Aarhus: Krænkelseskultur, evig kamp og intersektionalitet

Mino Views var med til en debat om racisme og feminisme. Her er vores anmeldelse.
22.09.19 Nadeen Aiche

Intersektionelle feminister reproducerer præcis det, vi prøver at bryde med

Den intersektionelle feminisme er ikke fejlfri, for selve ordet "intersektionalitet" ekskluderer.
18.09.19 Nadeen Aiche

Hvorfor er intersektionel feminisme vigtigt?

Dette indlæg handler om intersektionel feminisme og vigtigheden i at have fået et ellers ret så velkendt virkelighedssyn ind i en dansk kontekst.
15.09.19 Nadeen Aiche

Det sidste, jeg ville kalde mig, var feminist

Jeg har altid været feminist på trods af, at jeg ikke altid har haft lyst til at kalde mig det.
01.09.19 Halima Banouri

Er jeg dummere, fordi jeg er brun?

Racismen og diskriminationen indtræder i mange faconer, men at det skulle foregå i akademiske sammenhænge, chokerede mig.
17.08.19 Eliyas Kayon

Dear Cutie

I’m a product of where I come from, but will not be the machine that was engineered from my childhood deep scars.
28.11.18 Asiya Tabassum

Er det muligt at finde en kærlighed til naturlivet som inkarneret bymenneske?

"Faktisk er jeg overbevist om, at da mine forældre byttede deres simple, pakistanske landsbyliv ud med livet i en nordsjællandsk by, så havde det en genetisk effekt"