03.04.19
Hinda Olad

Kærlighed, kamp og kulturelle sammenstød

Dating er altid kompliceret, om du er muslim eller ikke-religiøs. Men kærlighed er kærlighed, og måske ender det hele med at fungere?

I det muslimske miljø er dating noget helt andet end dating i et etnisk dansk ikke-religiøst miljø.

Dog er dating altid kompliceret, uanset hvilken kultur man kommer fra.

Når jeg tænker på ordet “dating”, kommer jeg hurtigt i tanke om utallige dates, jeg har været på, hvor samtaleemnet mere eller mindre drejede sig om, hvordan min familie havde det med, at jeg datede en, som ikke var muslim?

Jeg må indrømme, at jeg tit sad der med svedige håndflader og ævlede løs, og ofte sagde jeg ting som, ”at det nok var lidt af en udfordring, men kærlighed er kærlighed, og at det nok skulle fungere det hele. Altså hvis man virkelig ville.”

Inderst inde håbede jeg måske selv, at det, jeg sagde, var rigtigt. Men jeg vidste jo godt, at islamisk set var den slags dating strengt forbudt, som det også fremgår i koranen flere steder. Desuden var det en af de største no-go’s i Islam.

Men det er ikke det eneste kulturelle sammenstød i kærlighedslivet.

I den kultur, hvor jeg kommer fra, er kæresteri og sex et kæmpe tabu. Det er en kultur, som er stærkt præget af Islam, og når man finder den person, man vil være sammen med, bruger man ikke alt for lang tid på at date.

Men hvordan kan man så være sikker på, at han er den rette?

Og hvem siger, at man bliver mere lykkelig af et ægteskab?

Er det ikke bare noget religionen siger?

Ens kærlighed til en anden person forøges muligvis ikke af, at en mand i en moske læser noget op.

På den anden side kan man også møde mænd i datinglivet, som insisterer på, at være sammen med dig, men kæmper med nogle af de andre kulturelle sammenstød derhjemme.

Kærlighed på tværs af etnicitet og religion er kompliceret, der spiller alt for mange krav ind og desværre har undertegnede selv oplevet, at mange af disse udfordringer har spændt ben for relationer til  reelle elskere.

Kulturelle sammenstød i datinglivet spiller en markant rolle i unges liv nu om dage, og når man lever i et mangfoldigt samfund, som vi gør, er sandsynligheden for at falde for et menneske med en anden baggrund end din egen stor. Men i de fleste tilfælde fører disse kulturelle sammenstød til splid og sætter mange unge overfor en stor og ubærlig sorg.

Især for unge muslimske piger, som har været i langvarige forhold og vælger at tage det næste store skridt, har det førhen været fuldstændig umuligt at lade sig gifte med kristne mænd.

 Tiderne har dog ændret sig, og vi står overfor et stort paradigmeskift i Islam. Hos Danmarks første kvindemoske – med Sherin Khankan som ledsager – tilbydes interreligiøse vielser.

Med interreligiøse vielser forholder Mariam Moskeen sig til en realitet hos mange mennesker og går forrest i kampen for kvinders ret til at gifte sig med deres elsker uanset religion. 

KÆRLIGHED. Dette forår har Mino Views valgt at kaste et blik på kærligheden, og dette indlæg, du sidder og læser nu, er en del af vores anden udgivelse “Kærlighed”. Vi elsker bøger, os selv, ghettoen, og så kigger vi nærmere på problematikker fra et minoritetsperspektiv. Det handler om alt fra ægteskab til myten om jomfruhinden. Du kan finde mere fra “Kærlighed” forneden. Tak fordi du læser med. Kh redaktionen <3

Hinda Olad
Hinda Olad er 22 år og læser Dansk på Københavns Universitet.

Andre artikler

06.07.19 Hinda Olad

Boykot eller bangers: Kan man skille kunstneren fra musikken?

Jeg har spurgt Roskilde Festivals gæster om, hvad de mener om omdiskuterede kunstnere som Cardi B og R. Kellys fortid og musik.
04.07.19 Kulturredaktion

Vi dansede fordommene væk til Mino Hafla på RF19

Vi festede mod sexisme, homofobi, transfobi, fatfobi, racisme, klasseforskelle og for solidaritet på årets Roskilde Festival. Se videoen her.
03.07.19 Asiya Tabassum

Hvor mangfoldig er Roskilde Festival egentlig?

Mino Views har været ude og tale med festivalgæster om deres Roskilde-oplevelser med inklusion og diversitet.
01.07.19 Eliyas Kayon

»Min kammerat er homo og blev spyttet på. Så sparkede jeg spytteren ned fra cyklen. Det fortjente han.«

Jeg har været ude og tage pulsen på Roskilde Festival gæsternes viden om LGBT+-miljøet og deres holdninger til homo- og transfobi.
30.12.18 Elias Zakarias Sadaq

MinoCast #2 – Året der gik

Vært Elias Sadaq reflekterer over det foregående år i Danmark sammen med Hinda Olad og Amin al-Jaderi.
28.11.18 Asiya Tabassum

Er det muligt at finde en kærlighed til naturlivet som inkarneret bymenneske?

"Faktisk er jeg overbevist om, at da mine forældre byttede deres simple, pakistanske landsbyliv ud med livet i en nordsjællandsk by, så havde det en genetisk effekt"
17.06.19 Kulturredaktion

Minopolet på Roskilde – Episode 1

Skal du på Roskilde Festival for første gang, og er du, ligesom en vores læsere for eksempel, i tvivl om, hvad du skal have med på Roskilde? Frygt ej: Minopolet har lyttet til dine bønner og har løsningen til dig. Spoiler: Makrel ain’t it 😳😳😳 Brought to you in cooperation with Roskilde Festival.#roskildedonations
19.06.19 Kulturredaktion

Grundlovstale: Demokratiet fra et 7. klasses perspektiv

Mino Views var til stede under Grundlovsfestivalen 4. juni, hvor skoleelever gav deres syn på demokratiet. Dagen før Grundlovsdag markerede vores moderorganisation, Mino Danmark, demokratiet ved at holde en Grundlovsfestival. Op til Grundlovsfestivalen havde seks 7. klasser fra København sendt deres bud på, hvordan en grundlovstale kunne lyde fra deres perspektiv. Hos Mino Views vil […]