03.04.19
Hinda Olad

Kærlighed, kamp og kulturelle sammenstød

Dating er altid kompliceret, om du er muslim eller ikke-religiøs. Men kærlighed er kærlighed, og måske ender det hele med at fungere?

I det muslimske miljø er dating noget helt andet end dating i et etnisk dansk ikke-religiøst miljø.

Dog er dating altid kompliceret, uanset hvilken kultur man kommer fra.

Når jeg tænker på ordet “dating”, kommer jeg hurtigt i tanke om utallige dates, jeg har været på, hvor samtaleemnet mere eller mindre drejede sig om, hvordan min familie havde det med, at jeg datede en, som ikke var muslim?

Jeg må indrømme, at jeg tit sad der med svedige håndflader og ævlede løs, og ofte sagde jeg ting som, ”at det nok var lidt af en udfordring, men kærlighed er kærlighed, og at det nok skulle fungere det hele. Altså hvis man virkelig ville.”

Inderst inde håbede jeg måske selv, at det, jeg sagde, var rigtigt. Men jeg vidste jo godt, at islamisk set var den slags dating strengt forbudt, som det også fremgår i koranen flere steder. Desuden var det en af de største no-go’s i Islam.

Men det er ikke det eneste kulturelle sammenstød i kærlighedslivet.

I den kultur, hvor jeg kommer fra, er kæresteri og sex et kæmpe tabu. Det er en kultur, som er stærkt præget af Islam, og når man finder den person, man vil være sammen med, bruger man ikke alt for lang tid på at date.

Men hvordan kan man så være sikker på, at han er den rette?

Og hvem siger, at man bliver mere lykkelig af et ægteskab?

Er det ikke bare noget religionen siger?

Ens kærlighed til en anden person forøges muligvis ikke af, at en mand i en moske læser noget op.

På den anden side kan man også møde mænd i datinglivet, som insisterer på, at være sammen med dig, men kæmper med nogle af de andre kulturelle sammenstød derhjemme.

Kærlighed på tværs af etnicitet og religion er kompliceret, der spiller alt for mange krav ind og desværre har undertegnede selv oplevet, at mange af disse udfordringer har spændt ben for relationer til  reelle elskere.

Kulturelle sammenstød i datinglivet spiller en markant rolle i unges liv nu om dage, og når man lever i et mangfoldigt samfund, som vi gør, er sandsynligheden for at falde for et menneske med en anden baggrund end din egen stor. Men i de fleste tilfælde fører disse kulturelle sammenstød til splid og sætter mange unge overfor en stor og ubærlig sorg.

Især for unge muslimske piger, som har været i langvarige forhold og vælger at tage det næste store skridt, har det førhen været fuldstændig umuligt at lade sig gifte med kristne mænd.

 Tiderne har dog ændret sig, og vi står overfor et stort paradigmeskift i Islam. Hos Danmarks første kvindemoske – med Sherin Khankan som ledsager – tilbydes interreligiøse vielser.

Med interreligiøse vielser forholder Mariam Moskeen sig til en realitet hos mange mennesker og går forrest i kampen for kvinders ret til at gifte sig med deres elsker uanset religion. 

KÆRLIGHED. Dette forår har Mino Views valgt at kaste et blik på kærligheden, og dette indlæg, du sidder og læser nu, er en del af vores anden udgivelse “Kærlighed”. Vi elsker bøger, os selv, ghettoen, og så kigger vi nærmere på problematikker fra et minoritetsperspektiv. Det handler om alt fra ægteskab til myten om jomfruhinden. Du kan finde mere fra “Kærlighed” forneden. Tak fordi du læser med. Kh redaktionen <3

Hinda Olad
Hinda Olad er 22 år og læser Dansk på Københavns Universitet.

Andre artikler

08.09.19 Mohammad Ali

Drømme har ingen udløbsdato – fra ghettoen til cockpittet

Piloten Zeki Mehmet Celik fortæller om, hvordan han gik fra at være arbejdsløs i fire år til at sidde i cockpittet hos et af verdens mest kendte flyselskaber.
16.12.19 Zaklina Rajovic

Hvad med os, der ikke er muslimer?

Zaklina er træt af, at integrations- og minoritetsproblemstillinger altid diskuteres i lyset af islam. Læs, hvad hun mener om det.
26.11.19 Nelli Ann-Marie Dahl

Litteraturfestival sætter fokus på BIPOC-forfatterskaber

Ny litteraturfestival vil udvide grænserne for, hvad vi forstår ved litteratur og skabe et rum, hvor alle føler sig velkomne
06.10.19 Tobias Manczak

Palæstinensisk familie har bokset sig til toppen

Khattab-familien er blandt Danmarks bedste indenfor dansk boksning. Læs, hvad der har båret familien frem.
01.10.19 Aburna Mohanathas

Talk Town Aarhus: Dialog om statslig vold

Af Ella Yar og Aburna Mohanathas Radioaktiv inviterede til en spændende snak om diskrimination, vold og minoritetsstress. Især ordet “vold” var centrum for debatten. Derfor fangede vi to stærke personligheder fra snakken til en kort dialog.Hør hvad Meryam CK fra Kvinder I Dialog og Ilhaam Mohammed fra De Blå Stjerner svarede, da vi spurgte dem, […]
29.09.19 Ella Yar

Talk Town Aarhus: Krænkelseskultur, evig kamp og intersektionalitet

Mino Views var med til en debat om racisme og feminisme. Her er vores anmeldelse.
22.09.19 Nadeen Aiche

Intersektionelle feminister reproducerer præcis det, vi prøver at bryde med

Den intersektionelle feminisme er ikke fejlfri, for selve ordet "intersektionalitet" ekskluderer.
18.09.19 Nadeen Aiche

Hvorfor er intersektionel feminisme vigtigt?

Dette indlæg handler om intersektionel feminisme og vigtigheden i at have fået et ellers ret så velkendt virkelighedssyn ind i en dansk kontekst.
15.09.19 Nadeen Aiche

Det sidste, jeg ville kalde mig, var feminist

Jeg har altid været feminist på trods af, at jeg ikke altid har haft lyst til at kalde mig det.
01.09.19 Halima Banouri

Er jeg dummere, fordi jeg er brun?

Racismen og diskriminationen indtræder i mange faconer, men at det skulle foregå i akademiske sammenhænge, chokerede mig.
01.03.19 Nadia Brakti

Anmeldelse: Familie Før Alt

For 10 år siden blev Olcay Senoglu gift i Ankara med sin kusine. Halvandet år senere stod han overfor valget mellem frihed og fællesskab. Sammen tager Babak Vakili og Olcay tilbage til Ankara og prøver at svare på, hvordan Olcay endte i den situation.
29.07.19 Asiya Tabassum

»Jeg synes, vi skal omdøbe det til tredjeverdensmusik«

Jeg har talt med Sharif Sehnaoui og Michael Zerang fra den innovative mellemøstlige undergrundsgruppe Karkhana, om deres oplevelse af at spille på Roskilde Festival og den mellemøstlige musiks udvikling.
28.11.18 Eliyas Kayon

Når tøj ikke bare er tøj

Diva og Sonia fortæller om, hvordan deres personlige tøjstil påvirker deres hverdag